Kan man förebygga skov?
Medicinsk behandling är grunden till att kunna leva med en inflammatorisk tarmsjukdom, men det finns också mycket vardaglig kunskap att ta till sig. Hälften av alla som lever med en tarmsjukdom, har lindriga symtom och kan i långa perioder klara sig utan besvär.
Normalt är det viktigt att äta regelbundet och varierat varje dag för att få i sig den näring som kroppen behöver. Vid IBD kan det hjälpa att äta ofta och lite istället för stora måltider mer sällan. Satsa på frukost, lunch, middag och tre mellanmål, jämnt fördelade över dagen, med ca 2–3 timmar mellan varje mål. Och tugga maten väl, så blir den lättare att smälta.
Vid skov kan man behöva ändra sina kostvanor, ibland till och med utesluta vanlig kost. Kunskap kan därför vara ett bra sätt att förebygga skov.
Trång och inflammerad tarm upphov till skov
När och varför man får skov finns inga generella svar på. Anledningen till att man får ont i magen vid skov i tunntarmen är oftast att inflammationen gör att tarmen blir trång i det inflammerade området och att det då byggs upp ett tryck i tarmen ovanför det ställe som framkallar smärtan. Det finns vardagliga erfarenheter från personer med IBD som kan vara lärorika för andra och det finns även vetenskap om matsmältning, näringsintag och livsstilspåverkan. Att leva med IBD handlar om att lära känna sin egen matsmältning. Vid skov kan det hjälpa att välja ”snällare” mat. Exakt vad som är ”snäll” mat är väldigt individuellt, du vet säkert bäst själv vad du mår bra av, men generellt sett brukar man räkna banan, ris, magert kött, kokta morötter, buljong och annan vätskeersättning som snäll mat. Har du inflammation i tunntarmen bör du generellt satsa på mindre fett i maten vid skov.
Positiv livsstil hjälper
Att lära sig att leva med en kronisk sjukdom är alltid svårt. Många mag-tarmmottagningar på de större sjukhusen har så kallade “IBD-skolor”, där patienter med inflammatorisk tarmsjukdom får utbildning i grupp. Sök gärna upp en sådan. En bra livsstil är t.ex. att träna regelbundet för att kroppen ska må så bra som möjligt. Träningen bör vara så “mjuk” som möjligt. Vattengymnastik och simning är bra träningsformer. Men alla träningsformer som man mår bra av och har roligt med, är bra. För att inte bli för trött och orkeslös under träning bör man se till att få i sig energi och vätska regelbundet, speciellt före ett träningspass. När man lever med en tarmsjukdom är det inte lämpligt att träna alltför hårt. Viktigare är också att sova så mycket som möjligt, och låta kroppen återhämta sig mellan träningstillfällena.
Rökning kan öka risken för återfall
Resultat från en stor norsk undersökning visar att patienter med nydiagnostiserad IBD i stor utsträckning återinsjuknar, även om det första skovet behandlas framgångsrikt. Hälften av de insjuknade får ett nytt skov inom ett år och 90 procent får minst ett skov till inom 10 år. Exakt vad som orsakar återfallen vet man inte, förutom att fortsatt rökning är en känd riskfaktor för återfall, och försämring av Crohns sjukdom.
Alkohol påverkar tarmfunktionen
Alkohol påverkar funktionen i mag-tarmkanalen hos alla människor och i synnerhet hos personer med inflammatorisk magsjukdom. Om man dricker större mängder alkohol kan man få symtom som t.ex. illamående, kräkningar och diarré. Under skov blir systemet mycket känsligare och man får lättare symtom efter alkoholintag. Under aktiv inflammation bör man därför vara extra försiktig med alkohol.